12/25/2008

Naturen

Naturen är det som betecknas med grön färg på alla plankartor. Den är också grön i verkligheten, vilket man kan se om man tittar ut genom ett fönster eller på färgfotografier. På vintern är naturen vit.
Naturen består av mark, vatten, luft och PLM-produkter. Den kan användas som underlag för parkeringshus, atomkraftverk och municipalsamhällen. Där naturen inte använts till något kallas den grönområde. Ur naturen får vi vissa råvaror, såsom mat, massaved och makadam. I de hål som därvid uppstår lägger vi till exempel gamla järnsängar, potatisskal och bildäck. Detta kallas kretsloppet i naturen. I naturen finns samer, campingturister och djur.
Djur är en sorts komplicerade kvicksilverföreninger som i vissa fall fortfarande har rörelseförmåga. En del djur kan flyga. Är de små behöver man inte bry sig om vad de heter, det är bara att spreja. Är de större kallas de fåglar, och mot dem har ännu inget effektivt spraymedel framställts, utan bara långsamt verkande medel. Fåglar förekommer främst i motorer till jetplan, i tjockoljebälten, samt i små drivor nedanför kraftledningar och fyrtorn.
I naturen finns också små gröna djur som inte rör på sig. Till växterna hör bland annat julgran, pelargon och hö. Stora växter kallas träd. Av dem får vi grillkol och plywood. Står det mer än fem träd på en liten yta kallas det skog. I skogen går man vilse. I skogen finns även varg och björn. Björnen är ett lömskt djur, som alltid överfaller försvarslösa jägare.
Vargen finns inte.
Marken kallas det som naturen står på. I marken finns olja och gas som kommit dit från läckande cisterner och ledningar.Oljan pumpar man ibland upp igen och häller tillbaka i cisternen. I marken sticker växterna ner ena änden och suger upp vatten som annars kunde komma till nytta. Det vatten som växterna inte kommer åt kallas grundvatten. Grundvattnet är en DDT-lösning. På marken går vidare motorvägar och rullstensåsar. Varför det senare kallas så är en gåta då det inte alls är några åsar utan tvärtom en rad gropar, så kallade grustag. Kring motorvägarna flockas blyhaltiga växter och hörselskadade bönder.
Vatten är en ofta löddrande, gråbrun vätska som förekommer i naturen i flera former. Vatten i form av regn består av salt och svavelsyra, vilket beror på att vattnet påverkas av luftens naturliga sammansättningar. Dessa ämnen underlättar genom sitt idoga arbete framtida rivning av kyrkor och andra stenbyggnader samt järnkonstruktioner. De håller även pH-värdet i sjöar på en tillräckligt låg nivå för att inte fiskarna skall bli aggressiva. Fiskar är ett slags ofta döda djur som lever i vattnet. Vattendrag som oturligt nog rinner fram just där avloppsledningar mynnar ut blir ofta berikade med flera sällsynta kemikalier. En av de populäraste kemikalierna heter fosfor. Det är en helt ofarlig kemikalie som möjliggör skumbad i det fria. Dessutom sätter den fart på den slöa naturen. Sjöar som annars skulle behövt tusen år för att växa igen, klarar det nu på tre år med hjälp av fosfor.
Okänd fältbiolog

12/22/2008

Julemat.

Helgen har tillbringats i Vällingby. I lördags var Jezz och jag och handlade, när vi väl kom hem, helt slut från att ha släpat alla varor hem från butiken så började vi med att henna håren. Sedan började julstöket.

Vi griljerade kålrötter, bakade seitanskinka, gjorde två olika sorters senaps'sill' och så var det rödbetssallad, från scratch.

Allting blev väldigt lyckat, särskilt skinkorna, helt underbara.

Idag kompleterade vi lite och fortsatte med matlagningen. Mer seitanskinka, Janssons frestelse, Sargassohav och så sojafärsbollar. Kylskåpet är nu fullproppat med god mat och vi är helt slut, orkar knappt lyfta oss ur stolarna.

Recept finns i receptbloggen. :)

I morgon är det tillbaka till verkligheten. Hej jobbet.

12/07/2008

Riga




I helgen var jag i Riga, Lettlands huvudstad. Den ligger vid floden Daugava och har en gång tillhört Sverige, då var det vår största stad. Riga är.. fantastisk, husen, utsmyckningarna. Blandningen mellan lägenheter på 500kvm med utsmyckningar i jugendstil, de gamla svenska kasernerna och sedan de förfallna husen.

Vi åkte en guidad tur inne i stan. Så att man fick se så mycket som möjligt. Tänk att Lettland inte blev självständigt förrän en bra bit in på 1900-talet. Frihetsstatyn står under ständig bevakning, jag ryser när jag tänker på det. De är så stolta över att vara sina egna, så har man aldrig känt för Sverige. Vi bara är, vi förtrycker inte andra länder längre, men annars bara är vi.

I Riga finns även Europas största marknad. Ett par timmar skulle man räkna med för att hinna se allt, vi orkade inte mer än någon timme. Men vad mycket saker det fanns, dock var det ungefär ganska likt utbud i de olika stånden.

Jag har så mycket att berätta egentligen, men jag får nog fylla på senare. Jag har haft en fantastisk helg åtminstone.